STCW Training News

Update nr. 7

December 2022

Terug naar STCW Training News

Bevoegdheid verlengen op basis van vervangende vaartijd

Als zeevarende hoef je niet alleen op zee te varen om je bevoegdheid te behouden. Het is ook mogelijk om in een zogenoemde ‘vergelijkbare functie’, op de wal of op binnenwater, vervangende vaartijd te verzamelen. Veel zeevarenden weten dat deze mogelijkheid bestaat. Toch zijn de precieze regels van het spelletje niet algemeen bekend en dat leidt soms tot misinformatie en teleurstelling.

Hoe je vervangende vaartijd op kunt doen is vastgelegd in artikel 10.7 van de Regeling Zeevarenden. Hierin worden 3 zaken besproken waarvan er twee heel duidelijk zijn, namelijk:

1.     Om met behulp van vervangende vaartijd je bevoegdheid te verlengen moet je het dubbele aantal dagen aanleveren.

2.     Met behulp van vervangende vaartijd kun je je bevoegdheid alleen verlengen en niet verhogen.

Het derde onderwerp is lastiger. Dat betreft namelijk de functies waarin je vervangende vaartijd op mag doen. In artikel 10.7 worden per vaarbevoegdheid een aantal vergelijkbare functies genoemd. Je kunt o.a. als registerloods vervangende vaartijd opdoen voor een bevoegdheid als kapitein. En als technisch surveyor kun je vervangende vaartijd opdoen voor een bevoegdheid als werktuigkundige.

De lijstjes van vergelijkbare functies in artikel 10.7 zijn echter niet uitputtend. Het is ook mogelijk om vervangende vaartijd verzamelen in functies die niet genoemd zijn. In zo’n geval beoordeelt het KIWA, of de functie die je bekleed in aanmerking komt. Je moet dan zelf contact opnemen met KIWA, en een verklaring van je werkgever met een uitgebreide taakomschrijving aanleveren. Verwarrend is, dat het KIWA in haar handboek zelf een ánder lijstje functies hanteert, dat niet overeenkomt met de functies die genoemd worden in de artikel 10.7.

Vaak wordt de vervangende vaartijd pas vastgelegd en ter beoordeling aangeboden als het al tijd is voor het verlengen van de vaarbevoegdheid. Dit kan je in de problemen brengen, als dan blijkt dat de functie die je bekleed hebt niet als vergelijkbaar wordt gezien.

Als je erover denkt om je vaarbevoegdheid te verlengen op basis van vervangende vaartijd, raden we je daarom aan om altijd op tijd je werkgever in te lichten en je functie aan het KIWA voor te leggen. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je moet doen om je vervangende vaartijd op een correcte manier aan te leveren. Doe dit ook als je een functie gaat bekleden die wel specifiek als vergelijkbare functie genoemd staat. Zo ruim je misverstanden en communicatiefouten vroegtijdig uit de weg.

Neem gerust contact met ons op voor meer advies over dit onderwerp of ondersteuning bij een aanvraag bij Kiwa.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze STCW Training News Update.