ISM News

Update nr. 106

In deze ISM News Update:

  • Corona protocol
  • Houd contact met de lokale autoriteiten
  • Wat te doen bij een vermoedelijke Corona besmetting?
Terug naar alle News Updates

Corona protocol

Zoals eerder gecommuniceerd, is het opstellen van een protocol (wie-wat-waar-wanneer) geadviseerd. Mocht deze nog niet bekend zijn aan boord is het van belang deze alsnog op te stellen. Voor de kapitein: waar vaar je heen? Weet je hoe en waar je de lokale gezondheidsautoriteiten kunt vinden waar je informatie/richtlijnen kan krijgen? Hoe zorg dat je crew en trainees die richtlijnen opvolgen? Heb je voldoende desinfectiemiddellen aan boord? Heeft het safety committee alle informatie? En misschien de belangrijkste vraag weet je wat je moet doen als je een besmet persoon aan boord hebt? (Wat is isoleren precies? Kan je bij jou aan boord een patiënt isoleren? Hoe kan je voorkomen dat je als schip vast komt te liggen/voor anker moet blijven?) Als je een protocol hebt, heb je nagedacht over de mogelijke consequenties en overvalt zo’n situatie je niet.

 

Houd contact met de lokale autoriteiten

Zowel binnen Europa als daarbuiten worden schepen geweigerd in havens daarom is alertheid op zijn plek. Het Coronavirus verspreid zich vliegensvlug en landen nemen maatregelen om verdere uitbreiding te voorkomen. Om te voorkomen dat je een haven niet inkomt adviseren wij contact te onderhouden met lokale autoriteiten. De lokale gezondheidsautoriteiten kunnen je voorzien van de actuele gezondheidsmaatregelen. Het is in deze situatie verstandig om voldoende proviand en brandstof aan boord te hebben zodat er eventueel naar een andere locatie uitgeweken kan worden.

 

Wat te doen bij een vermoedelijke Corona besmetting?

Wanneer je een Corona besmetting vermoed kun je het beste contact opnemen met RMA (telefoonnummer 0223 542500). Zij kunnen beoordelen of het gaat om een Corona besmetting. Als de vermoedelijke Corona besmetting is vastgesteld, moet het Corona protocol worden geactiveerd. De besmette persoon moet een medisch masker dragen en geïsoleerd worden in een vooraf vastgestelde isolatieruimte met de deur gesloten. Alle personen die het isolatiegebied betreden, moeten op de hoogte zijn van de nodige voorzorgsmaatregelen. De ontscheping en overbrenging van de (vermoedelijk) besmette persoon naar een zorginstelling moet zo snel mogelijk, in samenwerking met de lokale gezondheidsautoriteiten, in de haven geregeld worden.

Hartelijke groeten,
Het RBG Team