ISM News

Update nr. 115

November 2021

In deze ISM News Update:

  • Nieuwe versie IAMSAR manual per 1 juni 2022
  • Meer bootvluchtelingen
  • 8ste versie van het corona-noodplan van de Nederlandse vlag verwacht op 31 december
  • Controleer uw overlevingspakken
  • Vernieuwde PSC Pocket Checklist app gelanceerd door Lloyd’s Register
Terug naar alle News Updates

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze ISM News Update.

Schrijf je nu in!

Nieuwe versie IAMSAR manual per 1 juni 2022 

Per 1 juni 2022 zullen er een aantal aanpassingen in het IAMSAR manual van kracht worden. Deze aanpassingen gaan grotendeels over de modernisering van het GMDSS-systeem (zoals de recente erkenning door de IMO van Iridium als GMDSS-satelliet-provider).

De aanpassingen zullen al opgenomen zijn in de editie die in 2022 wordt uitgegeven. Volgens SOLAS-voorschrift V/21  zijn alle schepen verplicht een actueel IAMSAR manual deel III aan boord te hebben.

http://shippingregs.org/Portals/2/SecuredDoc/Circulars/MSC.1-Circ.1640.pdf?ver=2021-06-10-110732-603

 

Meer bootvluchtelingen

Het aantal incidenten met vluchtelingen en migranten op zee neemt toe. Naast de Middellandse zee worden inmiddels ook de Noordzee en de kustgebieden tussen Marokko en de Canarische eilanden steeds vaker getroffen door mensen in nood in gammele bootjes.

Wij adviseren om voor vertrek naar deze gebieden een risk assessment op te stellen en kennis te nemen van de richtlijnen van de IMO en de KVNR.

https://www.refworld.org/docid/54b365554.html (IMO)

https://www.kvnr.nl/redersperspectief-bootmigranten-med(KNVR)

 

8ste versie van het corona-noodplan van de Nederlandse vlag verwacht op 31 december

De Nederlandse vlag zal op 31 december 2021 de achtste versie van haar corona-noodplan uitbrengen. Naar verwachting zullen in deze nieuwe versie veel noodmaatregelen opgeheven worden. Rood Boven Groen zal de nieuwe versie tezijnertijd in een ISM Newsupdate publiceren.

 

Controleer uw overlevingspakken

Naar aanleiding van verschillende inspecties waarbij grote aantallen defecte overlevingspakken werden aangetroffen, heeft de regering van de Marshall-eilanden een waarschuwing uitgegeven.

Het gaat om pakken waarvan de lijm waarmee de ritsen in de pakken waren gelijmd bleek te hebben losgelaten. De pakken waren allen van dezelfde leverancier, en bij voorgaande inspecties nog in goede staat aangetroffen.

De regering van de Marshall-eilanden benoemt in haar waarschuwing het belang van goedwerkende pakken voor de levens van zeevarenden en wijst erop, dat overlevingspakken aan boord altijd volgens de richtlijnen van IMO gecontroleerd en onderhouden moeten worden.

Een andere lezing van de waarschuwing zou zijn: Investeer in overlevingspakken van goede kwaliteit! https://info.lr.org/l/12702/2021-08-06/btfng7

 

Vernieuwde PSC Pocket Checklist app gelanceerd door Lloyd’s Register

Lloyd’s Register heeft, in samenwerking met UK P&I Club, een verbeterde versie van haar Port State Control Pocket Checklist app gelanceerd.

De app kan gebruikt worden als ondersteuning bij het inspecteren, onderhouden en bedienen van life-saving equipment. Ook helpt de app bij het voorbereiden op een port state inspectie, onder andere door middel van een overzicht van gebreken die het vaakst worden vastgesteld.

In de app zijn, naast de PSC checklist, checklists opgenomen op het gebied van ILO/MLC, ISM/ISPS, reddingsmiddelen, brandveiligheid en (voorkoming van) milieuverontreiniging.

De app is gratis te downloaden voor zowel iOS- als Androidapparaten.

Hartelijke groeten,
Het RBG Team