ISM News

Update nr. 82

In deze ISM News Update:

  • CIC focust op gevaar van besloten ruimtes
  • Immigratieproblemen aan de Nederlandse grens
  • Zijn uw zeevaartpapieren al Manila-proof?
  • BST najaar 2015 met Stephan Kramer
  • Inmarsat Fleet 77 aan boord
  • Checklijst EU 2010/36 op website
  • Stageplekken zeevaartopleiding
Terug naar News Updates

CIC focust op gevaar van besloten ruimtes

In september start een nieuwe Concentrated Inspection Campaign (CIC). In 2015 ligt de focus op het gevaar van besloten ruimtes aan boord. Denk hierbij aan ladingtanks, ankerketting bakken, machineruimtes en brandstoftanks. De inspectie wordt tegelijk met Port State Control (PSC) uitgevoerd.
Reden voor deze CIC campagne zijn de frequente en soms ook fatale incidenten in besloten ruimtes op schepen. Onlangs kwamen nog twee mensen om het leven op een schip voor de kust van Duitsland. Een klassiek verhaal waarbij een zeevaarder buiten bewustzijn raakt en collega’s te hulp schieten – zonder daarbij de juiste maatregelen te treffen.
Uiteraard is het van groot belang om de gevaren van afgesloten ruimtes onder de aandacht te brengen van de crew. Maar dat is niet goed genoeg, volgens secretaris-generaal van Nautilus International Dickinson. “Zuurstofmeters zouden bij de ingang van de besloten ruimtes moeten hangen. Zeevarenden worden dan steeds geconfronteerd met de potentiële risico’s. Bovendien is het een belangrijke bron van informatie over de toestand van de ruimte.”

 

Immigratieproblemen aan de Nederlandse grens

Een van de RBG schepen ondervond onlangs problemen met de Marechaussee in Scheveningen. Volgens de dienstdoende ambtenaar had de kapitein een bemanningslijst naar de grensdoorlaatpost moeten sturen. Dit omdat het schip van ’buiten’ kwam en niet vanuit Nederland zelf. Gelukkig kon een boete afgewend worden door de schipper en door tussenkomst van Rood Boven Groen. Het bleef uiteindelijk bij een waarschuwing.
Of de marechaussee nu wel of niet gelijk had: in een dergelijke situatie trekt men al gauw aan het kortste eind. Binnenkort lanceert het Ministerie het Maritiem Single Window (MSW): een platform waarbij gegevens over schepen en hun lading in één keer worden aangeleverd, waarna het voor meerdere overheidsinstanties beschikbaar is. Het Maritiem Single Window is de Nederlandse invulling van een Europese Richtlijn en had eigenlijk 1 juni jl. al van start moeten gaan.
Tot die tijd alvast het zekere voor het onzekere nemen? Vergeet dan niet bij de reisvoorbereiding om te informeren naar wat je dient te doen. Daarmee voorkom je onverwachte discussie en eventuele boetes.

 

Zijn uw zeevaartpapieren al Manila-proof?

Op 1 januari 2017 verandert er nogal wat voor zeevarenden. Op die datum stopt de overgangsregeling van de STCW en moeten alle zeevarenden voldoen aan de Manila Amendments (STCW 2010).
Dat betekent dat voor een groot aantal veiligheidstrainingen een vijfjaarlijkse refresher / herhalingstraining verplicht is. Het gaat onder andere om Basic Safety Training (BST), Proficiency in Survival Craft (PSC) en Advanced Fire Fighting (AFF). Zonder een bewijs van deelname aan deze trainingen is uw vaarbevoegdheid niet meer geldig.
Heeft u vóór 1 januari 2017 niet de juiste refreshers gevolgd? Dan heeft dat tot gevolg dat u de gehele training opnieuw moet volgen; een refresher volstaat in dat geval niet meer. Reden genoeg om u snel in te schrijven voor een training. Door de grote belangstelling zijn de cursussen gauw vol!

 

Basic safety training najaar 2015

De volgende (Engelstalige) Basic Safety Training met Stephan Kramer staat in de planning in week 42 – van 12 t/m 15 oktober. Aanmelden kan via TvKInstructie, vraag naar Peter Westervoorde, telefoon: 0527 699535 of mobiel: 06 3036 6313. Aanmelding kan ook via het web: http://tvkinstructie.nl of via de mail: peter@tvkinstructie.nl

 

Inmarsat Fleet 77 aan boord

In overeenstemming met SOLAS regelgeving heeft de Vlaggenstaat Nederland vastgelegd dat Inmarsat Fleet 77 geaccepteerd is aan boord als communicatiesysteem in noodsituaties. Dit naar aanleiding van opmerkingen van Port State Control over de Direct Printing Telegraph. De Inmarsat Fleet 77 geldt als equivalent voor de Direct Printing Telegraph.
Bij gebruik van de Inmarsat Fleet 77 dient een verwijzing te worden aangegeven op het Cargo Ship Safety Certificate/Cargo Ship Radio Certificate. Dit kan bij een eerstvolgende survey. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met het Ministerie.

 

Checklijst EU 2010/36 op website

Voor ieder schip dat binnen de EU dagtochten vaart met meer dan 12 passagiers is certificering verplicht. Tot 36 passagiers –of het aantal passagiers aangegeven op het Klassencertificaat- kan dat in Nederlandse wateren onder het Klassencertificaat van Register Holland.
In andere Europese wateren geldt de richtlijn EU 2010/36 met daarin opgenomen EU 2009/45. Deze richtlijn is door Rood Boven Groen uitgewerkt in een handige checklijst. U vindt de checklijst onder Downloads op onze website. Het bestand is inmiddels ook in het Engels op de site geplaatst. Klik hier om het bestand te openen.

 

Stageplekken zeevaartopleiding

De studenten aan de zeevaartopleidingen zijn de toekomstige werknemers voor de maritieme sector. Waar de studenten van de zeevaartscholen tot een aantal jaren geleden zonder problemen stageplaatsen konden vinden, dreigt dit nu een probleem te worden. Dit is vooral te verklaren door de toename van het aantal studenten in de zeevaart. Heeft u nog een plek voor een student? Laat het weten aan Henriëtte Schreuders.

Hartelijke groeten,
Het RBG Team