ISM News

Update nr. 93

In deze ISM News Update:

  • Richtlijnen voor het gebruik van elektronische certificaten
  • Cyber security
  • CiC on Safety of Navigation and Life Saving Appliances
  • CiC on crew familiarisation for enclosed space entry
  • Ballast Water Management Plan
  • Guidelines for onboard sampling fuel sulphur content
Terug naar News Updates

Richtlijnen voor het gebruik van elektronische certificaten

Tijdens een Port State Control komt het voor dat een Port State Officier een elektronisch certificaat afgegeven door de vlaggenstaat niet accepteert. De traditionele manier is immers dat er een hard copy aanwezig dient te zijn. In de praktijk blijkt vaak dat het certificaat nog onderweg is per post op het moment dat de controle plaatsvindt. Om het gebruik van elektronische certificaten acceptabel te maken heeft de IMO Facilitation Committee een aantal richtlijnen opgesteld voor het gebruik van elektronische certificaten.

 

Cyber security

Al enige tijd is cyber security in de maritieme industrie onderwerp van discussie. Voorbeelden zijn de cyber attack op Maersk en een van onze klanten heeft na het openen van een onschuldig excel sheet zijn bestanden besmet met gijzelsoftware welke alleen na betaling met bitcoins ongedaan gemaakt kon worden. Safety4Sea heeft een Cyber Aware at Sea Campaign opgestart waarin ze verklaren dat 99% van de cyber attacks gebeuren omdat de basis niet wordt toegepast in de praktijk. Ze hebben een filmpje gemaakt waarin dit wordt uitgelegd en geven enkele adviezen.

 

CiC on Safety of Navigation and Life Saving Appliances

Vanaf 1 september 2017 zal Port State Control een inspectie campagne opstarten over ‘safety of navigation and life saving appliances’. Deze campagne duurt 3 maanden. De ParisMoU, Tokyo MoU, Black Sea MoU, Indian Ocean MoU and Vina del Mar zullen de CiC over ‘safety navigation’ organiseren en de Caribbean MoU de CIC voor ‘life saving appliances’. De focus zal met name liggen op de volgende punten: nautische publicaties, kaarten, navigatie verlichting, audio alarm en vlaggen die vies of kapot zijn. Reisvoorbereiding, magnetisch kompas, voyage data recorder, kennis van audio alarmen en visuele indicaties en ECDIS. Klik hier om de questionnaire te bekijken die beschikbaar is gesteld.

 

CiC on crew familiarisation for enclosed space entry

Vanaf 1 september 2017 zal een inspectie campagne worden gehouden door de Riyadh MOU in de Perzische Golf omtrent het betreden van gesloten ruimtes. Deze campagne duurt eveneens 3 maanden. Het doel van deze campagne is het nog steeds grote aantal slachtoffers te verminderen. De campagne zal zich focussen op scheep specifieke informatie in de familiarisatie procedures. Wij adviseren de schepen om hun familiarisatie checklijsten hierop na te kijken danwel aan te passen. Klik hier om de questionnaire te bekijken die beschikbaar is gesteld.

 

Ballast Water Management Plan

Het Ballast Water Management Plan is vanaf 1 september 2017 verplicht en dient goedgekeurd te zijn door Klasse. Het is verplicht voor alle schepen welke ballast tanks op hun IOPP certificaat vermeld hebben staan. RBG helpt graag bij het samenstellen van het Ballast Water Management Plan.

 

Guidelines for onboard sampling fuel sulphur content

De regels in MARPOL schrijven voor dat monsters moeten worden genomen van de brandstof welke geleverd wordt aan het schip om de zwavel concentratie te controleren. De IMO heeft richtlijnen opgesteld hoe en op welke plaats het beste monsters genomen kunnen worden. De richtlijnen vindt je hier.

Hartelijke groeten,
Het RBG Team