STCW Training News

In STCW Training News Update nr. 10: Terminologische verwarring over ‘rating’

December 2023

Terug naar STCW Training News

Terminologische verwarring over ‘rating’

Rating. Rating deck. Rating forming part of a navigational watch. Deze benamingen worden veel door elkaar gebruikt, waardoor regelmatig misverstanden ontstaan. Wat is het verschil?

Allereerst; Ieder bemanningslid dat geen officier is, is een rating. Er zijn ratings met, en zonder vaarbevoegdheidsbewijs. Een rating moet in ieder geval in het bezit zijn van een monsterboekje en een medische keuring.

Met rating wordt over het algemeen bedoeld: een rating zonder vaarbevoegdheidsbewijs. Het is een bemanningslid dat (nog) geen opleiding heeft genoten. Vaak is het een stagiaire, iemand die aan boord is als onderdeel van zijn opleiding tot een functie aan dek, in de machinekamer of op de brug. Aan boord mag een rating alleen taken uitvoeren onder het toezicht van een ander bemanningslid dat wel al in het bezit is van een vaarbevoegdheid. In het Nederlands noemen we een rating ook wel een aankomend gezel.

Een rating forming part of a navigational watch is een rating met een onder STCW uitgegeven bevoegdheidsbewijs om zelfstandig taken aan dek uit te voeren – hij of zij heeft daartoe al vaartijd opgedaan en is in het bezit van een basisveiligheidscertificaat. Een rating forming part of a navigational watch wordt ook wel een rating deck genoemd. De Nederlandse term is ‘wachtlopend gezel dek’.

De tegenhanger van de ‘rating forming part of a navigational watch’ is de rating forming part of an engineering watch. Dat is een rating met een onder STCW uitgegeven bevoegdheidsbewijs om zelfstandig taken uit te voeren in de machinekamer.

Op verschillende documenten worden verschillende benamingen gebruikt. Hieronder hebben we hiervan een overzichtje gemaakt:

Notatie in STCW-verdragNotatie aanvraagportaal KiwaNotatie in wet/besluit/regeling zeevarenden

 

Notatie monsterboekjeNotatie op

bemannings-certificaat

Certificate according to STCW-regulations
Ratingn.v.t.Aankomend gezelStagiaire (NL) /Apprentice, Cadet (EN)Rating (indien genoemd)n.v.t.
Rating forming part of

a navigational watch

Wachtlo-pend gezel dek

 

 

Wachtlopend gezel dek

 

Wachtlopend gezel dek (NL) / Rating deck (EN)Rating deckII/4
Rating forming part of an engineering watchWachtlo-pend gezel machinekamerWachtlopend gezel machinekamerWachtlopend gezel machinekamer (NL)/Rating engineer (EN)Rating engine roomIII/4

Toekomstige updates en nieuws direct per mail ontvangen?