STCW Training News

Update nr. 2

Februari 2021

In deze STCW Training News Update:

  • Waar je op moet letten voordat je een STCW-training of online training kiest
  • Sommige online STCW-trainingen van Rood Boven Groen bevatten een werkboek: hoe komt dat?

  • Waarom je in 2021 op tijd je herhalingscursus moet boeken
Terug naar STCW Training News

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze STCW Training News Update.

Schrijf je nu in!

Waar je op moet letten voordat je een STCW-training of online training kiest

Je STCW-certificering staat op het punt om te verlopen en dus moet je een herhalingscursus volgen. Dan is het tijd om een ​​geschikt opleidingsinstituut te zoeken. Maar waar begin je?

Als je ‘STCW-training’ in je browser invoert, krijg je een stortvloed van aanbieders over je heen. Je zou in de verleiding kunnen komen om de goedkoopste en dichtstbijzijnde te boeken. Het kan echter zijn dat je jezelf hierdoor een slechte dienst bewijst, en je kostbare tijd en geld verspilt.

Heb je wel eens overwogen om een ​​online STCW-training te volgen? Online-trainingen zijn een handige en kosteneffectieve oplossing – vooral tijdens deze wereldwijde coronapandemie. Als je kiest voor een STCW-training die online beschikbaar is, ben je ook al een eind op weg om een ​​weloverwogen keuze te maken uit alle aanbieders.

Het selecteren van een STCW-gecertificeerd trainingsinstituut is essentieel. Wat je daarbij niet moet vergeten is om te controleren onder welke vlag de training is gekeurd (klik hier om de vlaggen te zien die Nederlandse certificaten accepteren). Het zou zonde zijn om tijd en geld te investeren in een certificaat dat je niet overal in kunt zetten…

Nadat je op basis van deze twee factoren de juiste aanbieders hebt geselecteerd, kun je het kaf van het koren scheiden door te kijken naar de ervaring van de aanbieder in het geven van STCW-trainingen en -cursussen. Je kunt ook hun achtergrond overwegen: hebben ze zelf ervaring op zee? Hoe is de training ontwikkeld? Door deze drie stappen te volgen, kunt je er zeker van zijn dat je een hoogwaardige opleiding kiest die je nu en in de toekomst van dienst is.

 

Sommige online STCW-trainingen van Rood Boven Groen bevatten een werkboek: hoe komt dat?

Naast de online content bevatten de volgende online-trainingen van Rood Boven Groen ook een kort werkboek:

• Designated Security Duties

• Passenger Safety, Cargo Safety & Hull Integrity

De bedoeling van de werkboeken is om de zojuist geleerde theorieën in praktijk te brengen. De opdrachten zijn kort en sluiten direct aan op je werkomgeving aan boord.

De online-cursus Designated Security Duties heeft bijvoorbeeld een werkboek met vijf taken voor aan boord. Een van de taken is het oefenen van het fouilleren van een persoon, zoals dat wordt besproken tijdens de training.

Het werkboek Passenger Safety, Cargo Safety & Hull Integrity bestaat uit vijf open vragen waarvan je de antwoorden laat controleren en aftekenen door de Safety Officer aan boord.

De theorie in praktijk brengen is ‘best practice’

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is verantwoordelijk voor het erkennen en het bewaken van de kwaliteit van STCW-trainingen. In januari 2021 heeft ILT een richtlijn uitgegeven aan de door STCW erkende opleidingsaanbieders met aangepaste eisen voor de cursussen die online worden aangeboden. Daarmee wordt het verplicht om praktische oefeningen aan de online- cursussen toe te voegen, ter ondersteuning van de theorie. Deze oefeningen dienen bij voorkeur binnen drie maanden na de online-cursus te zijn afgerond. Hoewel de nadruk ligt op praktische technieken, zoals bijvoorbeeld brandbestrijding, zijn er implicaties voor alle online-trainingen.

Lees meer over STCW-trainingen en cursussen

Als een van de eerste Nederlandse opleidingsinstituten die STCW-trainingen online aanbood, werkte Rood Boven Groen nauw samen met ILT om het online-concept te ontwikkelen. Als toonaangevende aanbieder van hoogwaardige STCW-trainingen zijn onze cursussen geaccrediteerd onder de Nederlandse vlag. We kunnen helpen de juiste STCW-training voor jou te vinden en geven je graag persoonlijk advies. Neem contact op met ons team voor meer informatie door een e-mail te sturen aan info@roodbovengroen.com.

 

Waarom je in 2021 op tijd je herhalingscurus moet boeken

Op 1 januari 2022 is het vijf jaar geleden dat de Manila Amendments in Nederland van kracht werden. Dit jaar zullen daarom veel zeevarenden toe zijn aan het vernieuwen van hun certificaten.

Omdat het aantal deelnemers per cursus door de coronapreventiemaatregelen wordt beperkt, merken we nu al dat de vraag naar herhalingscursussen groter is dan het aanbod. Als je weet dat je dit jaar op herhaling moet, raden we je aan om vroeg te boeken!

 

Welke cursussen moet je herhalen?

STCW-herhalingscursussen

De STCW-code heeft vier algemene trainingenaangewezen (d.w.z., trainingen die niet bedoeld zijn voor een specifiek scheepstype) die elke vijf jaar moeten worden herhaald:

– Basic Training

– Advanced fire fighting

– Proficiency in Survival Crafts and other Rescue Boats

– Proficiency in Fast Rescue Boats

Als je een van deze certificaten bezit, moet je elke vijf jaar een herhalingscursus volgen om het geldig te houden.

 

Medical First Aid en Medical Care

Of zeevarenden die op schepen onder Europese vlag varen verplicht zijn om de cursussen Medical First Aid (MFA) en Medical Care (MC) te herhalen, is afhankelijk van hun positie aan boord. Het herhalen van deze cursussen is geen STCW-vereiste.  In de Europese richtlijn EU/92/29 worden echter wel eisen aan het herhalen ervan gesteld. De richtlijn verplicht zowel kapiteins als zeevarenden aan wie het beheer van de medische uitrusting is gedelegeerd, om iedere vijf jaar de cursussen Medical First Aid en Medical Care te herhalen.

Een kapitein is niet verplicht om deze taak te delegeren. De kapitein die daar wel voor kiest moet echter nog steeds ook zijn eigen training herhalen.

In het kort: Voor het verkrijgen van het eerste vaarbevoegdheidsbewijs moeten alle officieren en werktuigkundigen een geldig medisch trainingscertificaat kunnen laten zien. Echter, niet alle officieren en werktuigkundigen hoeven daarna deze cursussen te herhalen. Als je twijfelt of jij je medische cursus(sen) moet herhalen, vraag dit dan na bij je rederij.

In Nederland worden geen specifieke herhalingscursussen voor Medical First Aid en Medical Care aangeboden; als je moet herhalen dan doe je gewoon de oorspronkelijke cursus opnieuw.

Hartelijke groeten,
Team RBG