VAAR
BEVOEGDHEDEN

Rood Boven Groen helpt bij het aanvragen van uw vaarbevoegdheid of monsterboekje. Samen met u kijken we voor welke vaarbevoegdheid u in aanmerking komt. Naast advies is het ook mogelijk om de aanvraag door ons in te laten dienen. Lees hieronder meer over de verschillende soorten aanvragen en maak uzelf wijzer met behulp van de documenten die we op deze pagina delen.

1e aanvraag, verlengen of verhogen van vaarbevoegdheid

Als u eenmaal in het bezit bent van uw eerste vaarbevoegdheid zult u deze moeten verlengen om hem geldig te houden, of hem verhogen om in een hogere functie te mogen varen. De initiële vaarbevoegdheid ontvangt u op basis van uw afgeronde maritieme opleiding, om te kunnen verlengen moet u voldoende vaartijd aantonen en uw STCW-trainingen geldig houden (vaak betekent dit herhalen). Om de vaarbevoegdheid te verhogen moet de vereiste vaartijd aangetoond worden en de eventueel aanvullende cursussen. Lees onze handleiding en bekijk de flowcharts voor meer informatie.

Vernieuwen van verlopen vaarbevoegdheid

Wanneer uw vaarbevoegdheid verlopen is en er wel voldoende bevoegd gevaren vaartijd is behaald in de afgelopen vijf jaar dan kan uw vaarbevoegdheidsbewijs alsnog opnieuw worden aangevraagd. Wanneer niet voldoende vaartijd is behaald of het langer dan vijf jaar geleden is dat uw vaarbevoegdheid is verlopen, lees dan in onze handleiding wat de mogelijkheden zijn.

Erkenning van buitenlandse vaarbevoegdheid

Kapiteins en officieren die in het bezit zijn van een buitenlands vaarbevoegdheidsbewijs en op een Nederlands schip willen varen moeten een Nederlandse erkenning aanvragen. Nederland erkent vaarbevoegdheidsbewijzen van landen waarmee het een overeenkomst heeft. Om als kapitein een erkenning aan te kunnen vragen is het nodig dat u het certificaat wetgeving en openbaar gezag behaalt. Lees meer over erkenningen in onze handleiding.

Tarieven 2021 bemanningsdocumenten

Aanvraag bemanningsdocument             Kosten Kiwa       Kosten* RBG 
Monsterboekje€ 77€ 57
Vaarbevoegdheid gezel€ 79€ 79
Vaarbevoegdheid officier zeilvaart€ 119€ 108
Vaarbevoegdheid officier koopvaardij€ 119€ 108
Erkenning vaarbevoegdheid€ 120€ 108
Additionele Express kosten€ 90€ 27
Advieskosten per half uur€ 35

 

*Het tarief voor meerwerk bij de aanvraag bedraagt €35,- per half uur. Indien dit van toepassing is op uw aanvraag, dan lichten wij u hierover in.

Alle prijzen zijn excl. 21 % BTW en eventuele verzendkosten.

HELP YOURSELF