ISM News

Uit ISM News Update nr. 129: Veranderingen en/of updates in wetgeving Marpol

Februari 2024

Meer nieuws uit in deze ISM News Update:

Terug naar alle ISM News Updates

Veranderingen en/of updates in wetgeving Marpol

Marpol Annex V (Garbage)

Het voorschrift van Marpol Bijlage V, regel 10, het dragen van een Garbage Record boek, is veranderd van 400 GT naar 100 GT. Dit geldt voor alle nieuwe en bestaande schepen.

 

MARPOL Annex VI

De Energy Efficiency Existing Ship Index (EEXI) en de Carbon Intensity Indicator (CII) zijn op 1 januari 2023 in werking getreden. De EEXI-doelstellingen gelden voor alle bestaande schepen boven de 400 GT, terwijl de CII en de CII-schaal van A-E gelden voor alle vaartuigen boven de 5000 GT.

Met behulp van het SEEMP (Ship Energy Efficiency Management Plan) worden emissies gemonitord en verminderd, met de EEOI (Energy Efficiency Operational Indicator) als referentiepunt. De EEOI-normen zijn een zegen geweest voor de scheepvaartsector. Ze helpen scheepseigenaren om de prestaties van hun vloot te evalueren op het gebied van CO2-uitstoot. De EEOI formule is een erkende en transparante methode om de efficiëntie van een schip bij het uitstoten van broeikasgassen te meten.

Jaarlijkse rapportage van de resultaten van de EEOI wordt verplicht vanaf 2025, waarbij de geregistreerde cijfers uit 2024 gebruikt moeten worden.

 

Wij raden scheepseigenaren en reders daarom aan om contact op te nemen met hun classificatiebureaus, om te zorgen voor naleving en om onaangename verrassingen tijdens Port State te voorkomen.

Toekomstige updates en nieuws direct per mail ontvangen?