STCW Training News

In STCW Training News Update nr. 8: Welke buitenlandse geneeskundige verklaring wordt erkend door de Nederlandse vlag?

Maart 2023

Terug naar STCW Training News

Welke buitenlandse geneeskundige verklaring wordt erkend door de Nederlandse vlag?

Er is soms onduidelijkheid over welke buitenlandse geneeskundige verklaringen erkend worden door de Nederlandse vlaggenstaat.

Alle vlaggenstaten wijzen artsen aan voor het uitvoeren van medische keuringen. Een vlaggenstaat heeft meestal twee lijsten met artsen:

  • Een lijst van aangewezen artsen in eigen land.
  • Een lijst van aangewezen artsen in het buitenland.

Een aangewezen arts, ongeacht of die in het binnenland of in het buitenland gevestigd is, geeft een geneeskundige verklaring af met het format van de vlaggenstaat.

Daarnaast kunnen vlaggenstaten elkaars geneeskundige verklaringen erkennen, net zoals dat het geval is met trainingscertificaten en vaarbevoegdheden.

Geneeskundige verklaringen die zijn afgegeven door buitenlandse artsen worden door jouw vlaggenstaat erkend:

  1. Als de buitenlandse arts is aangewezen door jouw vlaggenstaat. De lijst met buitenlandse artsen die door de Nederlandse vlag erkend zijn kan hier bekeken worden.
  2. Als de buitenlandse arts is aangewezen door een andere vlaggenstaat, waarvan de geneeskundige verklaringen door jouw vlaggenstaat worden erkend. Nederland erkent geneeskundige verklaringen van deze landen. Let op: deze lijst is niet hetzelfde en veel kleiner dan de lijst van landen waarvan Nederland trainingscertificaten en vaarbevoegdheden erkent.

De moraal van dit verhaal: Om vast te stellen of een geneeskundige verklaring door Nederland erkend wordt kijk je naar het format van de verklaring, en niet naar de nationaliteit van arts.

Toekomstige updates en nieuws direct per mail ontvangen?

STCW Training News

Update nr. 8

Maart 2023

Lees in deze STCW Training News Update ook over:

  • De trainingen MFA en MC wel of niet herhalen?
  • Welke buitenlandse geneeskundige verklaring wordt erkend door de Nederlandse vlag?
  • Mag een STCW-trainings certificaat of een geneeskundige verklaring verlopen tijdens de reis?
Terug naar STCW Training News

De duur van de training Crisis Management Human Behaviour is aangepast naar 1,5 dag

Eind 2022 heeft de Nederlandse Scheepvaartinspectie ILT ons laten weten dat de eendaagse klassikale training Crisis Management Human Behaviour verlengd moet worden naar 1,5 dag. Dit is het gevolg van aanpassingen aan de IMO Model Course.

De online training die wij aanbieden in combinatie met een webinar is niet veranderd en is direct te boeken op onze website.

Wilt u toekomstige updates en informatie direct in uw mailbox ontvangen?